Tort cu ciocolată fără faină, fără zahăr by Andreea Jugănaru
1. Încingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Într-un vas pregătit pentru bain marin puneÈ›i ciocolata împreuna cu untul È™i topiÈ›i la foc mic, daÈ›i deoparte È™i lăsaÈ›i să se răcorească uÈ™or.
2. SeparaÈ›i albuÈ™urile de gălbenuÈ™uri în două boluri separate.
3. În bolul cu albuÈ™uri adăugaÈ›i un praf de sare È™i începeÈ›i să bateÈ›i albuÈ™urile până ce obÈ›ineÈ›i o spumă. AdaugaÈ›i cele 50 g de îndulcitor È™i bateÈ›i în continuare până obÈ›ineÈ›i o bezea lucioasă. LasaÈ›i deoparte.
4. În bolul în care aÈ›i pus gălbenuÈ™urile adăugaÈ›i restul de 50 g îndulcitor, cafeaua instant, esenÈ›a de rom, extractul de vanilie È™i amestecaÈ›i. AdăugaÈ›i ciocolata topită È™i cacaoa cernută È™i amestecaÈ›i încet cu o paletă până ce toate s-au încorporat foarte bine. La sfârÈ™it adăugaÈ›i albuÈ™urile bătute È™i amestecaÈ›i uÈ™or cu o paletă cu miÈ™cări de sus în jos, având grijă să nu iasă tot aerul încorporat în albuÈ™uri.
5. TapetaÈ›i cu ulei o formă de tort apoi pudraÈ›i cu cacao. TurnaÈ›i aluatul în forma de tort È™i daÈ›i la cuptorul încins pentru 40-50 de minute până ce blatul este copt. FaceÈ›i testul cu scobitoarea. LăsaÈ›i blatul să se răcească, apoi scoateÈ›i-l din forma de tort.
6. Pentru topping, într-un vas pe bain marin topiÈ›i restul de ciocolată împreună cu uleiul de cocos. TurnaÈ›i amestecul de ciocolată peste blatul răcit având grijă să turnaÈ›i È™i pe margini puÈ›ină ciocolată. La sfârÈ™it puneÈ›i fructe roÈ™ii proaspete, zmeură, capÈ™une È™i coacaze, mentă proaspătă È™i cateva bobiÈ›e de fistic, după preferință.
Ingrediente (pentru un tort cu diametrul de 20 cm):
Blat:
150,00 g
Ciocolată fără zahăr
50,00 g
Indulcitor eritritol-stevie/xilitol
50,00 g
Cacao neagră
4,00 bucăți
Ouă
70,00 g
Unt
1,00 linguriță
Cafea instant
2,00 lingurițe
Esență de rom
1,00 linguriță
Extract de vanilie
1,00 linguriță
Sare
Toppping:
200,00 g
Ciocolată fără zahăr
50,00 ml
Ulei de cocos
-
Fructe de pădure proaspete
-
Mentă proaspată
-
Fistic