top of page

Supe / Ciorbe

Ciorbă de văcuță

Ingrediente:

1,00 kilogram

2,00 bucăți medii

Morcov

2,00 bucăți medii

Ceapă

1,00 buc.

30,00 g

Pătrunjel (rădăcină)

1,00 buc.

Telină (mică)

1. Carnea se pune la fiert, în apă rece cu sare. Atenție, in funcție de cât de batrână este carnea de vită, procesul de gătire al acesteia se poate prelungi. Se fierbe carnea la foc mic, îndepartând spuma care se formează la suprafață de oricate ori este nevoie.

 

2. Între timp, se pregătesc rădăcinoasele: se curață și se spală ceapa, se taie marunt țelina, pătrunjelul și morcovii in cuburi.

3. Când apa începe să clocotească, se îndepartează cu grijă spuma, de câteva ori. Cand nu se mai formează atât de abundent spumă, se verifică dacă nu cumva carnea a atins gradul de gătire necesar pentru pasul următor; se ințeapă cu o furculiță și dacă aceasta intră în carne, chiar întâmpinând o oarecare rezistență, se adaugă rădăcinoasele (carnea trebuie să fie fiartă mai bine decât pe jumătate).

4. Se lasă să fiarbă pe foc mic (dacă ciorba fierbe cu clocote mari va fi tulbure). Se pregătesc restul de legume – aici se pot face combinații după gustul fiecăruia, eu am folosit conopidă, fasole verde păstăi și ardei.

200,00 g

Conopidă

200,00 g

Fasole păstăi

1,00 buc.

Ardei gras

0,50 linguriță

2,00 buc

Sare / Piper

Roșii

4,00 litri

Apă

0,50 linguriță

Sare / Piper

5. Când rădăcinoasele sunt fierte pe jumătate (încep să se înmoaie) se adaugă conopida, ardeiul și fasolea verde (se adaugă legumele ținand cont de timpul necesar pentru fierbere, cele care au nevoie de mai mult timp – conopida, ardeiul, guliile etc – se adauga primele iar mazarea, dovleceii etc. la final).

 

6. Se taie carnea în cuburi cât mai simetrice (pentru aspect, dacă se folosește carne cu os, se și dezosează) și se adaugă în zeama care fierbe.

7. Se verifică cât de fierte sunt legumele și când sunt aproape făcute se adaugă și roșiile fără pieliță, tăiate în cuburi (și, eventual, 1-2 linguri de bulion, dupa gust). Dacă acriți ciorba cu borș, clocotiți borșul separat, într-o craticioară, apoi adaugați-l peste ciorba care fierbe. Se lasă să dea 2-3 clocote și se trage de pe foc și e gata de servit, după ce se potrivește gustul cu sare și piper.

bottom of page