Ciorbă ucraineană (cu varză și sfeclă roșie)
1. Într-o cratiță mare de 5 litri puneÈ›i carnea tăiată bucăți, jumătate de ardei gras, rădăcina de È›elină È™i 1 ceapă. TurnaÈ›i peste ele aproximativ 3 litri de apă curată. AdăugaÈ›i 2 frunze de dafin. PuneÈ›i oala pe foc È™i aÈ™teptaÈ›i până începe să fiarbă. Când începe să fiarbă apa în oală, strângeÈ›i spuma de deasupra cu o lingură sau spumieră, faceÈ›i focul mic, acoperiÈ›i cu capac È™i lăsaÈ›i să fiarbă încet minim 2 ore.
​
2. Cât fierbe carnea pregătiÈ›i restul ingredientelor pentru ciorbă, decojiÈ›i È™i spălaÈ›i legumele, morcovul, 2 cepe, jumătate ardei, 2 sfecle roÈ™ii, varza, pătrunjelul È™i usturoiul. Apoi tăiaÈ›i: varza bucățele mici, rondele morcovii, julien jumătate de ceapă È™i ardeiul.
3. După ce au fiert legumele È™i carnea (de la punctul 1), scoateÈ›i totul din oală, legumele le aruncaÈ›i, iar carnea o tăiaÈ›i bucăți mici. Și în locul lor le puneÈ›i pe toate celea mărunÈ›ite de la pasul 2. Când începe să fiarbă faceÈ›i focul mic È™i lăsaÈ›i 30 min.
Ingrediente:
500,00 g
Carne de porc
3,00 buc.
Ceapă
1,00 buc
Morvov
1,00 buc
Ardei gras
2,00 buc.
Sfeclă roșie
500,00 g
Varză
50,00 g
Ulei de măsline / palmier
0,50 linguriță
2,00 linguri
Pătrunjel
Pastă de roșii
0,50 linguriță
500,00 ml
Sare / Piper
BorÈ™ acru
1,00 legătură
Pătrunjel
3,00 căței
Usturoi
după gust
1/2 buc.
Sare / Piper
Rădăcină de țelină
-
-
Pătrunjel
Sare
2,00 buc.
Frunză de dafin
4. În acest timp faceÈ›i altă treabă importantă: încălziÈ›i uleiul într-o tigaie, adăugaÈ›i 1 ceapă tăiată cubuleÈ›e mici. Când se rumeneÈ™te puÈ›in puneÈ›i pasta de tomate, amestecaÈ›i È™i mai căliÈ›i 2 minute. AdăugaÈ›i sfecla roÈ™ie dată prin răzătoare medie, amestecaÈ›i È™i sotaÈ›i încă 15 minute la foc mic.
​
5. Au trecut cele 30 de minute, legumele din cratiÈ›a cu ciorbă au fiert. Acum adăugaÈ›i fasolea fiartă, bucățile de carne È™i amestecul de sfeclă sotată din tigaie. AdăugaÈ›i sarea, borÈ™ul acru după gust (sau zeamă de lămâie). AmestecaÈ›i bine È™i lăsaÈ›i să fiarbă 5 minute la foc mic.
​
6. În acest timp tocaÈ›i mărunt patrunjelul, 0.5 buc de ceapă È™i pisaÈ›i usturoiul. Le adaugaÈ›i în ciorbă, amestecaÈ›i bine È™i imediat închideÈ›i focul. PuneÈ›i capacul pe oală È™i lăsaÈ›i ciorba să se pătrundă bine 20-30 de minute înainte de servire. Ciorba obligatoriu se serveÈ™te cu smântână.