top of page

Supe / Ciorbe

Ciorbă ucraineană (cu varză și sfeclă roșie)

1. Într-o cratiță mare de 5 litri puneÈ›i carnea tăiată bucăți, jumătate de ardei gras, rădăcina de È›elină È™i 1 ceapă. TurnaÈ›i peste ele aproximativ 3 litri de apă curată. AdăugaÈ›i 2 frunze de dafin. PuneÈ›i oala pe foc È™i aÈ™teptaÈ›i până începe să fiarbă. Când începe să fiarbă apa în oală, strângeÈ›i spuma de deasupra cu o lingură sau spumieră, faceÈ›i focul mic, acoperiÈ›i cu capac È™i lăsaÈ›i să fiarbă încet minim 2 ore.

​

2. Cât fierbe carnea pregătiÈ›i restul ingredientelor pentru ciorbă, decojiÈ›i È™i spălaÈ›i legumele, morcovul, 2 cepe, jumătate ardei, 2 sfecle roÈ™ii, varza, pătrunjelul È™i usturoiul. Apoi tăiaÈ›i: varza bucățele mici, rondele morcovii, julien jumătate de ceapă È™i ardeiul.

 

3. După ce au fiert legumele È™i carnea (de la punctul 1), scoateÈ›i totul din oală, legumele le aruncaÈ›i, iar carnea o tăiaÈ›i bucăți mici. Și în locul lor le puneÈ›i pe toate celea mărunÈ›ite de la pasul 2. Când începe să fiarbă faceÈ›i focul mic È™i lăsaÈ›i 30 min.

Ingrediente:

500,00 g

Carne de porc

3,00 buc.

Ceapă

1,00 buc

Morvov

1,00 buc

Ardei gras

2,00 buc.

Sfeclă roșie

500,00 g

Varză

50,00 g

Ulei de măsline / palmier

0,50 linguriță

2,00 linguri

Pătrunjel

Pastă de roșii

0,50 linguriță

500,00 ml

Sare / Piper

BorÈ™ acru

1,00 legătură

Pătrunjel

3,00 căței

Usturoi

după gust

1/2 buc.

Sare / Piper

Rădăcină de țelină

-

-

Pătrunjel

Sare

2,00 buc.

Frunză de dafin

4. În acest timp faceÈ›i altă treabă importantă: încălziÈ›i uleiul într-o tigaie, adăugaÈ›i 1 ceapă tăiată cubuleÈ›e mici. Când se rumeneÈ™te puÈ›in puneÈ›i pasta de tomate, amestecaÈ›i È™i mai căliÈ›i 2 minute. AdăugaÈ›i sfecla roÈ™ie dată prin răzătoare medie, amestecaÈ›i È™i sotaÈ›i încă 15 minute la foc mic.

​

5. Au trecut cele 30 de minute, legumele din cratiÈ›a cu ciorbă au fiert. Acum adăugaÈ›i fasolea fiartă, bucățile de carne È™i amestecul de sfeclă sotată din tigaie. AdăugaÈ›i sarea, borÈ™ul acru după gust (sau zeamă de lămâie). AmestecaÈ›i bine È™i lăsaÈ›i să fiarbă 5 minute la foc mic.

​

6. În acest timp tocaÈ›i mărunt patrunjelul, 0.5 buc de ceapă È™i pisaÈ›i usturoiul. Le adaugaÈ›i în ciorbă, amestecaÈ›i bine È™i imediat închideÈ›i focul. PuneÈ›i capacul pe oală È™i lăsaÈ›i ciorba să se pătrundă bine 20-30 de minute înainte de servire. Ciorba obligatoriu se serveÈ™te cu smântână.

bottom of page