top of page

Cărnuri pentru grătar/prăjit

CârnaÈ›i din carne de porc

carnati-de-casa_edited.jpg

Ingrediente:

1,00 kg

Pulpă de porc

1,00 kg

Poala (fleica,burta) de porc

3,00 g

Ardei iute / Boia (opÈ›ional)

20,00 g

Boia de ardei dulce

30,00 g

Usturoi

5,00 g

Cimbru uscat

2,00 g

Coriandru

2,00 g

Ienibahar

400,00 ml

Supă de oase sau apă rece

40,00 g

Sare

6,00 g

Piper

Pentru varianta de porc-vita:

1,00 kg

Pulpă de porc

500,00 g

Carne de vită lucru (pulpă, gât)

500,00 g

Poala (fleica,burta) de porc

Condimentele si modul de preparare rămîn la fel.

Recomandare: măcinaÈ›i proaspăt condimentele, pentru că vor avea cu totul alt gust, decât dacă veÈ›i cumpăra condimente măcinate.

​

  1. Usturoiul se curăță È™i se pisează foarte fin, se toarnă supa de oase (ideal) sau apa rece, se amestecă È™i se lasă deoparte.

  2. Carnea se alege de pieliÈ›e, vene, cheaguri de sânge, se spală, se usucă bine cu È™erveÈ›e È™i se toacă.

  3. Se pune carnea tocată într-un lighean mare, se adaugă condimentele proaspăt măcinate (piper, ienibahar, ardei iute, coriandru), boiaua de ardei, sarea È™i cimbrul. Cimbrul nu se macină, pentru ca va schimba culoarea la cârnaÈ›i. Se strecoara zeama cu usturoi È™i doar zeama se foloseÈ™te la cârnaÈ›i, nu È™i usturoiul pisat.

  4. Este foarte important să fie carnea de cârnaÈ›i frământată foarte bine. Frământatul trebuie făcut cu multă răbdare, sa dureze 20-30 de minute. Framantand foarte bine carnea, totul se leagă mai bine, se formează o emulsie din grăsime È™i apă, condimentele È™i sarea se amestecă mult mai bine, gustul este mai uniform, iar cârnaÈ›ii, desi pare greu de crezut, vor fi mai fragezi, parcă uÈ™or pufoÈ™i.

  5. Se bagă la rece pasta de CârnaÈ›i de casă È™i se lasă până a doua zi. Nu la congelator, ci la rece, sau poate sta într-o cameră rece.
  6. A doua zi se scoate carnea de la frigider È™i se frîmântă din nou, măcar 10 minute. Da. Pentru că peste noapte sarea s-a mai dizolvat, celelalte condimente È™i-au făcut loc agresiv sau cu blandeÈ›e printre cărnuri, aÈ™a că e nevoie iar de frământare.
  7. Se folosesc intestine de porc sau oaie, de care doriÈ›i, de care aveÈ›i . Se spală bine în apă uÈ™or călduță, apoi se lasă 30 de minute în apă cu felii de lămâie sau puÈ›in oÈ›et. Acesta va albi intestinele È™i va îndepărta puÈ›in din mirosul specic.
  8. Se umplu cârnaÈ›ii cât mai bine, nu foarte tare să nu pocnească maÈ›ul, dar nici lăbărÈ›aÈ›i.
  9. După umplere, cârnaÈ›ii se lasă aÈ™a, sau se fac capete mai mici sau mai mari. Se atarnă în loc uscat È™i răcoros, să se usuce. Se lasă la uscat 24-48 de ore.
bottom of page